Nowości, tendencje, analizy, opinie

Aromatyczne i z charakterem

15 Paź 2013 | opublikował | Kategoria: Artykuły przemysłowe i spożywcze, Najnowsze

napoje_DW

Jesienią przypominamy sobie o ciepłych napojach, od których stroniliśmy latem. W imbryku parzymy herbatę, w kawiarce aromatyczną kawę, chętniej przygotowujemy ziołowe napary, które mają pomóc zwalczyć przeziębienie. Co najchętniej spożywamy, by się ogrzać?

– Gdy tylko nadchodzi chłodniejsza pora roku, klienci zaczynają szukać produktów, które nieco ich ogrzeją. Już jesienią zwiększa się sprzedaż alkoholi, które można wykorzystać do sporządzenia, tzw. grzańców. Popytem cieszą się piwa i czerwone wina oraz przyprawy korzenne i cytrusy (pomarańcze i cytryny) – mówi Beata Szymczykowska, która prowadzi sklep Dobry Wybór w Lubinie.

Pośród napojów bezalkoholowych królują kawy i herbaty. A nie każdy wie, że bardzo korzystnie wpływają one na funkcjonowanie organizmu. Działają bowiem przeciwzakrzepowo, mają właściwości antyoksydacyjne, przez co chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami, a także pomagają w walce z podwyższonym cholesterolem. Polacy najczęściej sięgają po czarną herbatę, do której dodają cytrynę i cukier. Niektórzy cytrynę zastępują owocami pigwy, która nadaje herbacie niepowtarzalny smak, a dzięki dużej zawartości witaminy C pomaga zwalczyć infekcje.

– Dla mnie herbata z cytryną jest idealnym napojem na zimne dni. Nie każdy lubi owocowe napary czy aromatyczne przyprawy. Cytryna nadaje herbacie lekko kwaskowy smak i sprawia, że herbata jest smaczniejsza. Taki napój rozgrzewa, a przy okazji (dzięki zawartej w cytrynie witaminie C) zapobiega przeziębieniom – mów Dorota Kwil, Partnerka sieci Dobry Wybór ze Skierniewic.

Czarne herbaty nie są jedynymi, które znajdziemy na sklepowych półkach. Znajdują się tam także herbaty zielone, białe i czerwone oraz bardzo szeroki wachlarz herbat owocowych i ziołowych. Jesienią szczególną uwagę należy zwrócić na herbaty z domieszką płatków róży, cytryny, owoców dzikiej róży, lipy, pigwy, jabłek, czarnego bzu, hibiskusa, aronii, tarniny, jagód, żurawiny, porzeczek, jarzębiny, truskawek czy malin. Poza walorami smakowymi napoje te wzbogacają nasz codzienny jadłospis w cenne witaminy i składniki mineralne, które wzmacniają odporność organizmu.

Pełna wersja artykułu dostępna w miesięczniku „Nasz Kolporter” październik 2013

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz