Nowości, tendencje, analizy, opinie

Słodycze – produkcja lepsza niż spożycie

9 Sie 2010 | opublikował | Kategoria: Artykuły przemysłowe i spożywcze, Tendencje

Branża cukiernicza jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się w Polsce – czytamy w portalu Detal Dzisiaj. Rocznie produkujemy ok. 400 tys. ton wyrobów cukierniczych. Wartość rynku słodyczy w Polsce  to ok. 8,5 mld PLN, wartość eksportu – ok.. 2,5 mld PLN. 

Produkty z Polski trafiają do ponad 60 krajów na świecie. Duża część eksportu trafia do państw UE, ale polskie produkty są również obecne na rynkach: rosyjskim, arabskim czy amerykańskim. Na tle innych krajów UE, Polacy zjadają mniej słodyczy, więc w Polsce rynek ten może mieć tendencję wzrostową. Dla przykładu: spożycie czekolady w Polsce wynosi 1,2 kg/os/rok, podczas gdy w Szwajcarii 11 kg/os/rok, Niemczech i Belgii 10 kg/os/rok, a  w Wielkiej Brytanii czy Francji 7 kg/os/rok.

Źródło: Detal Dzisiaj

Tagi:

Dodaj komentarz